поетите – воини

Докато прескачах из “Neverness” на Zindell попаднах на притча обясняваща произхода на поетите – воини. Според нея те са били племе, или орден, чиито членове са се посветили на изтребването на всички луди племена и управници. Под “луди” там се имаха предвид всички желаещи война. Според тази приказка никой управник не е бил сигурен за живота си след като веднъж тръгне по пътя на агресията. Честно казано идеята за подобен универсален регулаторен механизъм ми хареса. След като законът показа безсилието си в съвременното общество би трябвало да има друг начин да предпазваме на хората от самите тях.

Един от най – големите проблеми в момента е глобалното затопляне. Единствената причина то да е голям проблем, който може да доведе до смъртта на големи групи хора, е че малки групи хора не желаят да направят нищо за да го спрат. Свръхсилите не смятат за необходимо да ограничат емисиите от праникови газове на своите територии. Корпорации и правителства продължават безогледно да унищожат горите и да съсипват вековни екосистеми с цел краткосрочна печалба и ние бавно се движим към катастрофа.

Чудя се дали нещата не биха били малко по – различни ако Greenpeace и колегите им по света бяха избрали екотероризмът като оптимална форма на екоактивизъм?

Trackback URL

Comments are closed.