Автомат за кафе…

Само да знаеш какво ми се случи днеска!

Та! Вървя си аз по графа, посока Славейков, и минавам покрай Мимас. Там както обикновено си мирише на разните му там дюнери и пържени картофки залети с кетчуп и майонеза. А за тълпата да не говориме! Вече се разполагат навсякъде! Не може да мине от там човек, без да настъпи поне 2-ма! Насядали по тротоара, по колите, че имаше и някаква кака която беше седнала на масата и нагъваше някакъв огромен мазен сандвич, даже докато се разминавах с нея, малко ми оставаше да я бутна от масата и да падне върху бездомника който стържеше засъхнала горчица от плочките под масата. Не я знам от къде се беше появила тази горчица там?! Никога до сега не съм виждал да слагат на каквото и да е било горчица. Ти виждала ли си дюнер с горчица? Само като си мисля за това направо настръхвам…косъмчетата на ръката ми се изправят като на таралеж! Ужасно е просто.

Та разминах се аз с каката със сандвича, а да, успях да се спъна в краката на бездомника, но той май даже не ме усети. Но за сметка на това, костюмирания човек който се оказа пред мен и който успях да залея с половин чаша кафе, ме усети… Даже и аз го усетих малко по-късно, но това е тема на друг разговор. Яд ме е за кафето просто. Бях го взел от 2 пресечки по-надолу, от един автомат за кафе. Прави кафе Лаваца! Любимото ми. А и успях да открия начин по който пуска повечко сметана от нормалното. Някаква странна комбинация от клавиши, на пръв поглед безразборна, но след малко размисъл се оказа, че има някаква логика в цялата история. Бях открил комбинацията съвсем случайно, когато една сутрин след тежък запой (сватба) отчаяно се опитвах да убедя автомата, че 20-те стотинки които му пускам и които ми бяха последните в джоба, са истински, но колкото и убедителен да бях, автомата отказваше да повярва на думите ми или да прояви някакво разбиране. Ядосах се и започнах да му натискам копчетата, с цел да го объркам и да го накарам да се почуства малко по-объркан, замаян, от толкова много копчета. В крайна сметка на екрана се появи някакъв неразчетим надпис (приличаше на йероглиф, но дали беше китайски или японски не мога да кажа, така и не се научих поне да ги различавам тези две писмености), след което се появи един мил човек, който явно беше наблюдавал моята борба с автомата (по-късно се оказа, че зад мен имаше цяла опашка от чакащи събратя като мене, надяващи се да се доберат колкото се може по-бързо до сутрешната си доза кафе, но все пак изчаквайки реда си без да създават безредици и паника, разбирайки, че човека който се бори с автомата пред тях, демек аз, е на същото дередже) и ми услужи с 20 стотинки. Никога няма да забравя жеста на този човек.

Свестните хора рязко намаляха в тези дни, навсякъде само хулигани и надувки! Всъщност, сега като се замисля, май просяка в който се спънах преди да излея половината си чаша кафе, беше именно този човек, който ми услужи с 20-те стотинки. Колко бързо се променят нещата. А беше само преди месец и половина! Просто не мога да си представя как е възможно за толкова кратко време, един човек да затъне толкова, че да се стигне до стъргане на разни сосове от плочките пред заведенията за бързо хранене….

Trackback URL

Comments are closed.